Uudised

Nostalgiat, rohelust ja kohalikke hõrgutisi Kodukohvik Tillust
2023-07-10 06:55:00

Kodukohvik Tillu asub Põlva keskusest mõne kilomeetri kaugusel äärelinnas, vaikses eramajade rajoonis või nagu kohviku perenaine Eve Veski ise ütleb - Põlva oma Kalamaja piirkonnas. Tee kohvikusse leiab üles igaüks nii lähedalt kui kaugelt, kes kohalikest maitsetest ja keelt alla viivatest hõrgutistest lugu peab. Kirsiks tordil on aga kohviku atmosfäär ja nostalgiahõng, kui avastad end vanaema serviisikapist tuttavast kohvitassist sooja jooki rüüpamast.

Oma mõtteviisi hinnata kõrgelt kohalikku toorainet ja isetegemist sai Tillu kohviku perenaine kaasa juba lapsepõlvest, kui vanaema kõrval kogukonnatunde ja jagamismajandusega kokku puutus. Aiapood, kuhu ümberkaudsed inimesed said tuua oma ülejäänud toidukraami ja enda tehtud käsitööd, oli Eve sage külastuspaik, kui koos vanaemaga korjatud kannikese kimbud aiapoodi teistele ostmiseks viidud sai. Keskkonnasäästlik eluviis on saatnud Evet kogu elu. Ja kui ühel päeval tabas ta end arutluselt, miks välismaised ökoporgandid on keskkonnasõbralikumad kui naabrinaise aialapil kasvav juurvili, hakkas küpsema idee oma väikesest talupoest.

Üllast ideest hoida oma ökoloogiline jalajälg võimalikult väike ning soovist pakkuda Põlva inimestele võimalust tulla ja osta kohalike väiketootjate toodangut, sündis Eve Veski eestvedamisel rohelise maakonna südamesse talupood, kust just selliseid rohelist mõtteviisi järgivaid tooteid osta sai. Et aga iga ettevõtluse eesmärk on teenida tulu ja olla oma tegevuses jätkusuutlik, hakkas toonase talupoe kokkuhoidev meeskond otsima võimalusi olla enamat kui kohalike toodete edasimüüja. Tootegrupiks, milles otsustati end proovile panna, oli pagaritooted. Nii sai pärmitaigen hakkama pandud ning valmisid esimesed harilikus koduahjus küpsenud kaneelirullid.

Just neid ideevälgatusena küpsetatud omanäolisi kaneelirulle võibki pidada põhjuseks, miks sündis Kodukohvik Tillu. Kui esimesed 30 kaneelirulli poole tunniga ära osteti ning juurdegi küsiti, läks Tillu kohviku perenaisel Evel „pirn põlema“ ning Tillu kuulsate kaneelirullide kõrvale hakati valmistama ka muid pirukaid. Peatselt otsustati laieneda saiakestelt ja pirukatelt pikemaajalise säilivusega toodeteni – küpsised, tordid, koogid ning käima sai lükatud enda pagarikondiiter, mis täna lisaks magusatele hõrgutistele valmistab ka kohvikutoidu kõrvale pakutava leiva ja saia.

Kui Tillu kohviku hiigelsuuri kaneelirulle teavad paljud, siis vaid vähestele on teada põnev fakt, et Tillu kohvik tegutseb Põlva vanimal kaubanduspinnal. Põlva Tarbijate Ühistu kauplusena alustanud äripinnal on järjepidev äritegevus toimunud juba umbes aastast 1930. Viimati tegutses majas põlvakate seas palavalt armastatud ja hinnatud toidupood, millest jäid maha toitlustuseks sobivad heas seisukorras ruumid. Kuigi esialgu Põlvasse äripinda otsides peeti raudteejaama vastas oleva maja asukohta keskusest liiga kaugeks ja see paistis äriga alustades hirmutavana, siis üha rohkem erinevaid ruume vaatamas käies ja aspekte kaaludes tabas Eve end taipamiselt, et sealne piirkond just soosib seda, mis temal plaanis tegema on hakata - hea ligipääs nii auto, jalgratta, bussi kui rongiga, suur muruala ja rohelist mõtteviisi toetav ümbruskond.

Lisaks ehedatele maitsenaudingutele lööb Tillu kohviku toimekas meeskond kaasa erinevates kogukondlikes projektides ning pakub oma külastajaile põnevaid teemanädalaid. Kohvikus leiab mõnusa nurgakese töötegemiseks ka kaugtöö harrastaja, sest Kodukohvik Tillu on Kagu-Eesti kaugtöövõrgustiku Kupland liige.

Et Tillu kohviku eriliste maitsetega kursis olla ning mitte maha magada ühtki meelierutavat sündmust, tasub silma peal hoida Tillu kohviku Facebooki lehel, otsi nime "Kodukohvik Tillu". Kui aga vajad suurepärast catering teenust või suurema seltskonnaga end kohvikusse sisse seada, tasub ühendust võtta kohviku perenaise Evega helistades 520 6576 või kirjutades talupood@gmail.com

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu