Uudised

Loodusest inspireeritud ja vanavanemate tarkusi väärtustav Süvahavva Loodustalu
2023-07-25 20:38:00

Süvahavva Loodustalu Räpina vallas Süvahavva külas, on pereettevõte, mis tegeleb tee ja maitsetaimede kasvatamisega mahepõllumajanduslikult. Loodusega kooskõlas toimetamine ja vanavanemate tarkused on väärtused, mida Süvahavval hinnatakse ning lahkelt läbi oma toodete ja õpitubade teistelegi jagatakse.

Mööda käänulisi metsavaheteid loodustalu õuele jõudes püüavad kohe tähelepanu samblikust hallid puud, mis siinse õhu ja keskkonna puhtust kinnitavad. Paksude metsade vahel ja üsna Võhandu jõe ääres asuvas Süvahavva loodustalus saab igaüks tunda end kui rohelisse paradiisi sattunu. Õhk täis linnulaulu, ritsikasirinat ja mesilasesuminat, taamal paistmas õisi täis maitse- ja ravimtaimepõllud -  see on kui aken vaatega rohelisele oaasile. Taluperenaine Reet Pettai hindab kõrgelt puhta looduse väärtusi ning vanu talutraditsioone ja on seda järjekindlalt edasi õpetanud ka noorematele põlvedele. Tee ja maitsetaimede kasvatamine on saanud siin sügavama tähenduse kui lihtsalt põllumajanduslik tegevus. See on siinse pererahva eluviis, mis õpetab olema tähelepanelikum looduse suhtes ning katsetama uusi (vanu ja unarusse jäänud) lahendusi, kuidas loodusega kooskõlas elada.

Süvahavva Loodustalu sündis juba ligi 25 aastat tagasi, kui taluperenaine Reet tegi otsuse kolida lastega maale elama. Väärt tutvus naaberkülas asuva talu taimetargast perenaisega pani aluse ühisele maitsetaimede kasvatusele ning andis kuhjaga teadmisi ja kogemusi loodusandide kasutamisest. 2008. a võtsid hakkajad naised vastu otsuse tegutseda edaspidi omapäi – nii saigi loodud osaühing Süvahavva Loodustalu, mida täna on Reeda kõrval juhtimas ka Reeda tütar Kai Lauk. Et tegemist on pereettevõttega, on igaühel talu toimimises oma roll. Talu pikaaegseteks eestvedajateks on Reet ja tema vend Peep, ent ka teised pereliikmed toetavad jõudumööda - suvel on põllul ja taimedega tegelemisel iga kätepaar suureks abiks, talvel aga aitavad kaasa turundustegevustele.

Talus toimetatakse selle nimel, et oma teadmisi ja oskusi ka teistega jagada ja kasvatada ühiskonnas teadlikkust ja hoolivust looduse vastu. Seetõttu korraldatakse õpitubasid, kus õpetatakse, kuidas targalt ja loodusega koostöös taimi põllul kasvatada ning teesegusid valmistada arvestades erinevate maitsete kombineerimisega. Lisaks pakutakse käsitöö õpitubasid, kus saab õppida erinevaid traditsioonilisi käsitööliike vastavalt osaleja soovile ja huvile.

Süvahavva Loodustalu looduslikke maitseid ja teesegusid saab osta erinevatest ökopoodidest üle Eesti ja Põlvamaal. Lisaks on võimalik osta talu tooteid ka e-poest syvahavva.ee või suveperioodil astuda talust lihtsalt läbi. Looduslikele maitsetele lisaks leiab Süvahavva Loodustalu toodete hulgast ka eriti mõnusaid ja sooje koeravillast tooteid. Hoia silm peal ka Süvahavva Loodustalu FB lehel, et olla kursis korraldatavate töötubade või külastuspäevadega.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu