Uudised

Lokko loodusmatkad hoiavad kindlalt rajal nii algaja kui asjatundja
2023-07-31 20:32:00

Vähemalt 10 head põhjust tulla Põlvamaale ja jääda siia kauemaks pakub Põlva vallas Mustakurmu külas asuv Lokko talu, mis kutsub avastama looduse ilu ja nautima mitmekülgseid matku läbi rohelise Põlvamaa. Jõel või maal, suvel või talvel, metsas või rabas – Lokko talu kogenud matkajuhid viivad sind põnevale seiklusele igal aastaajal ja igal maastikul. Mugavalt Tartust 35 km ja Põlvast 25 km kaugusel on võimalus olla piisavalt lähedal linnale, aga siiski tunda end täiesti eraldatult vaikuses ja rahus keset Põlvamaa rohelust.

Et sõpradega esimest korda elus kanuumatkale sattumisest võiks saada silmad särama panev teenus, mida ise teistele pakkuda, ei osanud Lokko talu peremees Priit Trahv enam kui 15 aastat tagasi põlise põhjaeestlasena arvatagi. Sõidust jõel jäi aga meeldiv mälestus, mis pani Priidu uurima, kus üldse Eestis kanuumatku korraldada saab ning otsima võimalusi kolimiseks. Uue elukoha otsinguil sattuski ta esmakordselt Põlvamaale, kust õnneliku juhuse tahtel leidis sobiva talukoha – juba aastaid Lokko nimelise pere käes olnud Lokko talu.

Lokko talu matkateenuste valik on mitmekülgne – alustades põnevust pakkuvatest matkadest jõel ning lõpetades ratta-, kelgu- või jalgsimatkadega metsas ja rabas. Matkasid ollakse valmis kohandama vastavalt iga grupi soovidele ja vajadustele, et tagada kõigile külalistele meeldejääv ja rahuldustpakkuv kogemus. On need siis kooliekskursioonid, meeskonnaüritused või sõpruskondade ja perede väljasõidud – unustamatud seiklused ja elamused läbi kauni Põlvamaa looduse on garanteeritud.

Hinnatud matkakorraldajana veedab Lokko talu peremees Priit Trahv koos matkajuhtidega täna juba ligi poole oma ajast jõe ääres, viies läbi erinevaid matkasid ja juhendades matkalisi. Lokko talu loodusmatkad on reeglina loodushariduse ja loodusvaatlusega seotud - omas tempos kulgemine ja roheluse ning kauniste vaadete nautimine, kus ekstreemsusi taga ei aeta ning aja peale ei sõideta. Küll aga on põhjalik instruktaaž matka eel, korralik testitud varustus ning turvalisus kogu matka vältel see, mille osas järeleandmisi ei tehta. Seda ikka selleks, et pakkuda mõnusat matkakogemust nii neile, kes juba kogenud matkajad kui ka neile, kes esmakordselt kanuusse astuvad.

Lisaks matkadele pakub Lokko talu kõrvalteenusena ka majutust, matkataluna ennekõike matkajatele. Et üks õige matk võiks alati lõppeda kuuma sauna ja täis kõhuga, leiab Lokko talu õuelt tiigi äärest maalähedase sauna ning õdusa väliköögi suvisteks grilliõhtuteks ning mõnusaks ajaveetmiseks. Et siin talus heast söögist lugu osatakse pidada, pajatab ka ammune lugu Lokko talust ja Nunn-Jaanist.

Nimelt olla külas elanud suure söömaga mees, Nunn-Jaan, kes mööda küla käis ning hooples, kui palju ta korraga süüa jõuab. Kord olnud Lokko talus talgud ning talu perenaine teinud just suure pajatäie tanguputru talgulistele, kui Nunn-Jaan tuppa astus ning süüa küsis. Lahke perenaine loomulikult ka lubas ning läks pahaaimamatult oma muude askelduste juurde. Tagasi kööki jõudnud, leidis aga eest kummuli keeratud pudrupaja, mis tilgatumaks tühjaks söödud ning keset kööki Nunn-Jaani, kes aina juurde nõudis.

Imemaitsvat tanguputru saab Lokko talus aga siiani. Kui peremees Priit lõkke üles teeb ning pärast 6 tundi vaaritamist tulelt tangupudru lauale tõstab, teab igaüks, kes kunagi Priidu tanguputru maitsenud, et see on hõrgutis, mida tasus oodata.

Lokko talu loodusmatkade valikuga saab lähemalt tutvuda kodulehel lokko.ee ja kanuumatk.ee. Mõnusaid matkaemotsioone saad kogeda Lokko talu Facebooki lehel Lokkoloodusmatkad ja Instagramis Lokkoloodusmatkad. Mugavaks matka või majutuse broneerimiseks kasuta broneerimiskalendrit Lokko talu veebilehel või helista otse peremees Priidule tel 512 5276.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu