Uudised

Põlva toiduringluskapp - koostööst sündinud roheline lahendus
2023-08-08 07:43:00

Kaasaegne ja keskkonnasõbralik Põlva toiduringluskapp asub Piiri ja Kesk tänava nurgal, mugavalt ligipääsetavas kohas nii juhuslikult möödujatele kui regulaarsetele toiduringluskapi kasutajatele. Kapi heakorra ja täitmise eest hoolitseb MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus, mis toimetab koostöös heade partneritega, kes peavad oluliseks anda ülejäävale kõlblikule toidule võimalus prügikasti asemel jõuda tänulike sööjate toidulauale.

Hakkajate Põlvamaa naiste eestvedamisel alguse saanud käest kätte toiduringlusest on tänaseks välja kasvanud kogukondlik soov päästa seisma jäänud, kuid söömiskõlbulikku valmistoitu ja toorainet. MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus tegutseb vabatahtlikkuse alusel ning selle toimimist kannustab soov võimalikult palju söömiseks sobilikku toitu toitlustusasutustest, kauplustest ja kodumajapidamistes prügisse sattumisest päästa ning panna see kiirelt ringlema.

Kui mitmed aastad tagasi kastitäis ülejäägis banaane tarbijaid otsis, tärkas väiksel grupil keskkonnast hoolivatel Põlvamaa inimestel plaan võtta toidu ringlema panek tõsisemalt ette. Esialgu väiksemas ringis ja olemasolevaid võimalusi ära kasutades loodi Facebooki grupp, millega liitunud panid ringlema kodus ülejäävat toidukraami. Toiduvahetuspunkt asus aga ühe vabatahtliku õuel, mistõttu oli keeruline toidupäästmisse laiemat kogukonda kaasata. Nii hakati otsima võimalusi oma tegevuse parendamiseks. Kui ideega tuli kaasa Põlva vald ja kokku sai kutsustud kõik asjast huvitatud osapooled, läks toiduringluse edendamine Põlvas kiirendatud tempos käima.

2023. a veebruaris toimus Põlvamaa esimese taastuvenergial töötava toiduringluskapi pidulik avamine. Tegemist on hübriidkapiga (ühel pool jahekapp ja teisel pool tavaline kapp), mille tööshoidmise tagavad lisaks elektrienergiale katusele paigutatud päikesepaneelid. Toidukapp on ehitatud ilmastikukindlalt, seda on kerge puhastada ning jahekapp tagab vajaliku temperatuuri seda nõudvatele toiduainetele. Kapi avamise järel tekkisid kiirelt ka esimesed püsivalt kappi täitvad ettevõtetest koostööpartnerid – Coop Põlva ja Tere AS, kes on leidnud võimaluse koostööks MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandusega.

Toiduringluskappi kasutama oodatakse kõiki, kes peavad oluliseks hoida ära kõlbliku toidu prügikasti sattumist. Toiduringluskappi sobib toit ja tooraine, mille „kõlblik kuni“ tähtaeg ei ole veel saabunud ning söömiskõlbulik „parim enne“ tähtaja ületanud toidukraam. Samuti võib kappi tuua kodus, kohvikus või kaupluses ülejäävat valmistoitu, kui see on pakendatud lekkimiskindlalt ning varustatud valmistamiskuupäeva ja muu olulise infoga toidu kohta.

MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus tegemistel saab silma peal hoida Facebooki lehel: MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus. Sealt võib leida nippe toidusäästmiseks ja ka retseptisoovitusi, mida teha kapist saadud toorainega. Kui on aga soovi olla toiduringluskapi kasutaja, tasub liituda Facebooki grupiga: Toidujagamine Põlvas ja Põlvamaal, kus saab infot kapi täitumise kohta ning anda teada, kui ise midagi kappi viia.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu