Uudised

Stiilset soojust FIE Reet Pettai lamba- ja koeravillast kudumitega
2023-08-11 17:25:00

Süvahavva külas Põlvamaal imelise looduse keskel toimetab rohelist eluviisi ja loodusande kõrgelt hindav FIE Reet Pettai, kelle käe all valmivad Süvahavval ehtsast lamba- ja koeravillast lõngad ja kudumid. Looduslik ja puhas on nii lõng kui ka vahendid, millega lõngale värv antakse.

Süvahavval asub ka Eesti vanimate ketrusseadmetega villavabrik, kus on võimalik uudistada, kuidas villa masinatega heideks või lõngaks kedratakse. Olles villavabriku toimimisega aastaid lähedalt seotud, tekkis Reedal villa ja lõnga tootmise vastu eriline huvi. Kasvatades ka ise oma talumajapidamises lambaid, märkas ta, kuidas erinevad lambad annavad täiesti erinevat villa. Seetõttu on iga lamba vill erineva pehmusega, millest tuleb erinev lõng. Naturaalse lõnga tootmine muutus Reedale südameasjaks ning nii ta oma pere tarbeks lõnga tootma hakkaski. Omavalmistatud lõngast sai aga perele omanäolisi ja ehtsast villast tooteid valmistada – sokid, kindad, randmesoojendajad, säärised.

Kui suvisel ajal möödub Reeda aeg suurelt jaolt aias maitse- ja ravimtaimi kasvatades, on talvel, kui loodus puhkab, parim aeg tegeleda lõnga valmistamise ja kudumisega. Et aga Süvahavval peetakse lugu roheliselt toimetamisest ning otsitakse lahendusi kõige kasutatava ära tarbimiseks, tekkis idee hakata ravim- ja maitsetaimedest toodete tootmisest ülejäävate ja praaktaimedega hakata omavalmistatud lõngasid värvima. Nii tekkis võimalus pakkuda looduslikult värvitud lõnga ja sellest valmistatud tooteid ka teistele, kes käsitööd ja ehedust kõrgelt hindavad.

Lambavillast, mida on värvitud loodusest kättesaadavate taimede ja seentega, saab väga ilusa ja ühtlase tooniga lõnga, millest valmistada väga ilusaid ja vahvaid kudumeid, kus kõik toonid omavahel kokku sobivad. Lambavillale lisaks on aga kasutusse tulnud ka koeravill, mis hoiab hästi sooja ja on arstide poolt tunnustatud kui reuma ja radikuliidi leevendaja. Reeda tootevalikust leiabki peamiselt väiksemaid villatooteid, kuid tellimise peale koob hakkaja naine ka suuremaid esemeid ning vastavalt inimese mõõtudele.

Reeda kudumitega saab lähemalt tutvuda ja neid on võimalik tellida kodulehelt syvahavva.ee. Samalt lehelt saab osta ka ehtsast lambavillast värvimata või looduslikult värvitud lõnga.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu