Uudised

Mamma Käsitöönurk ringmajandab ja loob jääkidest koduilu
2023-08-28 15:49:00

Kes kord käsitööpisiku külge saanud, leiab end igal vabal hetkel uute värvide, mustrite ja tekstuuride maailmas ning leiab rõõmu nii loomisprotsessist kui ka valminud käsitööesemetest igapäevaelus. Peri külas tegutsev Mamma Käsitöönurk on selle mõtteviisi elav tõestus, pakkudes meile võimalust mitte ainult kaunistada oma kodu, vaid panustada ka säästlikku ja rohelisemasse tulevikku.

Mõned aastad tagasi, kui Peri Külakeskusesse soetati kangasteljed ning kutsuti inimesi õppima kangastelgedel kudumist, oli pensionile jäänud käsitöömeister Ene Rinne esimeste seas, kes kangastelgede taga koha sisse võttis ja kangajäägid esimeseks isetehtud vaibaks kudus. Armas lapsepõlvemälestus kangastelgedel töötavatest sugulastest ja suur soov isegi ühel päeval kududa, oli pensionile jäänuna teoks saanud. Või nagu Ene ise ütleb: „Tuleb unistada suurelt, siis need unistused täituvad!“ Nii sai alguse kaltsuvaipade kudumine ja Mamma käsitöönurk.

Mis teeb Mamma Käsitöönurga tooted eriliseks, on see, et Ene ei pelga katsetada. Kasutades erinevaid materjale ning luues uusi tooteid, on võimalus tuua inimesteni midagi ainulaadset ja praktilist. Lisaks sellele on igal kaltsuvaiba tellijal võimalus saada just sellistes toonides ja koes vaip nagu ta soovib, sest õigete toonide saamiseks värvib Ene kaltsu. Ikka selleks, et kududa vaip, mis peegeldab tellija isikupära ja soove.

Kaltsuvaipade kudumisega alustanud Ene on tänaseks oma tootevalikut laiendanud ka kilest ja lõngast vaipade valmistamiseni. Kilevaibad on praktiline viis kasutada ära plastikjääke, mida tekib palju, kuid mille taaskasutamisega tegeletakse pigem vähe. Kilevaipade valmistamisele annavad oma panuse Põlva Haigla ja Kohvik Aal, kus kogutakse kilevaipade tarbeks kilepakendeid, ning ka eraisikud toovad Enele liigiti kogutud ja puhtaid kilepakendeid. Selline hea koostöö annab hea võimaluse üheskoos vähendada plastikjäätmete mõju keskkonnale.

Tänapäevases tarbimisühiskonnas, kus kõik on kättesaadav ja taskukohane, koguneb inimestel jääke, millega ei osata muud peale hakata, kui need lihtsalt minema visata. Käsitöömeistritele tähendab see aga võimalust koguda toorainet ning anda kasutuskõlbmatule materjalile uus elu. Mamma käsitöönurk nime all tegutseva Ene peres on aga ringmajanduslikult toimetatud seni, kuni Ene mäletab ning samu väärtusi on ta edasi andnud ka oma lastele ja lastelastele. Rohelisemat mõtteviisi järgides toimetatakse nii koduaias, toas kui ka Peri Külakeskuses, kus Ene igapäevaselt toimetab ning kus lastelastelegi oma käsitööoskusi õpetab.

Mamma Käsitöönurga vaibad ja teised tooted on saadaval erinevatel laatadel nii suvel kui talvel. Samuti saab neid tellida läbi Facebooki lehe Mamma Käsitöönurk või otse Enega ühendust võttes kas helistades 5343 4683 või kirjutades rynneene@gmail.com

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu