Uudised

Peatuspaika eemal linnakärast ja suurlinnatuledest pakub Meistrite Kool  Mehikoormas
2023-09-11 19:58:00

Üks omanäoline ja rohemeelne koht oma loovuse valla päästmiseks ja meisterlike oskuste arendamiseks asub päris Eestimaa veerel, Mehikoormas. Eemal linnakärast ja suurlinnatuledest, Lämmijärve kaldal on külalisi ootamas Meistrite Kool OÜ koolitus- ja heaolukeskus, kus lisaks meistritele saab oma meeskondlikke või personaalseid oskusi lihvida igaüks, kes ümbritsevast keskkonnast inspiratsiooni saada oskab.

Hoone, kus Meistrite Kool asub, kannab nime Freiberg Haus ja on omaaegsete suurte tegijate kodu – kunagi elas siin linatööstur Aksel Freiberg, kelle järel maja ikka ja jälle tähtsate asjameeste käes on olnud. Seda mõjusat ja mõnusat hõngu, mida eelmise asukad majja maha jätsid, võib tajuda siin tänini.

Täna toimetab aga majas perekond Aalja – Marika, kes lapsepõlvekoju naasnuna on paigale uuesti hinge sisse puhunud, ja tema abikaasa Toivo, kes hoolitsenud selle eest, et kogu hoone rekonstrueerimisprotsess ja maja ümbritsev õueala väljendaks siinset koos loodusega toimetamist. Ehitustööd majas pole küll veel lõppenud, kuid maja esimesel korrusel on juba võimalik koolitusi ja muid sündmusi korraldada ning toitlustuseks uhke pidulaud katta. Majaasukate eelistustest lähtuvalt leiab laualt ikka kohalikku kraami, sageli ka otse järvest pärit kala, erinevais vorminguis. Omapäraseks teeb koolitus- ja heaolukeskuse veel seegi, et väiksemast koosolekuruumist suurde astudes, avastab külaline end ema Salme saalist, kus händkakk isa Harri valvsa pilgu all ajurünnakut või kovisiooni läbi viia. Miks Salme saal? Ja kes on händkakk Harri, saab igaüks lähemalt uurida juba Freiberg Hausis kohapeal.

Töökat päeva meeskonna või töögrupiga saab aga vürtsitada põnevate kohalike tegevuste või loodusretkedega võttes ette näiteks kalapüügi Lämmijärvel, rännates Emajõe suursohu jõhvikale või kasutades võimalust külastada salapärast metsanurka, et õppida suhtlema nastikutega. Misiganes ei plaanitaks ka ette võtta, lähtuvad kõik siinsed tegevused siiski loodusega harmoonias toimetamisest, loodushoiust ja sellega koosloomes eksisteerimisest.

Just Mehikoorma külluslik loodus oli see, mis Freiberg Hausi pererahva linnast maale meelitas ja pani aina enam otsima viise, kuidas jätkusuutlikumalt elada. Et aga see imetabane puutumatu loodus saaks rõõmustada veel paljusid põlvkondi, peavad Marika ja Toivo oluliseks suuremat tähelepanu pööramist rohelisele eluviisile ja sellele, et meie planeet oleks hoitud. Kogu ühiskonnas ja koostöös looduse toimimisega.

Freiberg Hausi pererahva tegemistel saab silma peal hoida veebilehel meistritekool.ee või Facebookis: Meistrite Kool – kaasav ja inspireeriv. Oma plaane mõne sündmuse läbiviimiseks Mehikoormas on aga lihtsaim arutada Marikaga otse helistades tel 512 4183 või kirjutades marika@meistritekool.ee

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu