Uudised

Kuld meepurgis - magusat ja naturaalset maitset pakub Väärt Asi OÜ
2023-09-17 19:50:00

Kanepi vallas Krootusel, mitte kaugel ajaloolisest Postiteest, leiab metsade ja põldude vahel kulgeva külatee üsna tagumisest otsast toimekate noorte poolt üles ehitatud ajaloost pajatava talukompleksi. Eemalt paistvad mesitarud annavad aimu, et talus toimetav noor ettevõte Väärt Asi OÜ tegeleb meetootmisega.

Väärt Asi OÜ, mille kaubamärgiks on Postitee Kuld, on sündinud noore ja hakkaja pere otsusest kolida linnast maale. Et aga maal elamisest ei saaks lõputu edasi-tagasi linna tööle sõit, hakkas ettevõtte asutaja ja talu peremees Tauno Asi koos elukaaslasega otsima tegevusala, mis liialt majapidamisega ei seoks ja millega oleks põnev tegeleda. Nii jõutigi mesinduse juurde.

Kuna keegi pereliikmetest polnud varasemalt mesindusega kokku puutunud, kõlas otsus ehk liigagi hulljulgelt. Ent saanud inspiratsiooni mesinikest, kellest on alati õhkunud ülimat rahulikkust ja kindlakäelist tegutsemist, jõudis ka Väärt Asi OÜ pererahvas teadmiseni, et sarnane elurütm ning kulgemine sobibki neile. Ja peagi asusidki peremees Tauno ja tema elukaaslane Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli mesindust õppima. Ühes õpingutega saabusid tallu ka esimesed mesitarud ja selle aasta kevadel ka esimesed mesilaspered, kellelt suve lõpul juba esimene toodang saadi.

Kaubamärk Postitee Kuld sündis talu asukohta arvesse võttes üsna lihtsalt. Läheduses asuv Postitee ja sealseid ettevõtjaid ühendav ning aktiivselt tegutsev MTÜ Postitee andis brändi loomisele kiirelt suuna kätte. Kuldkollane mesi, mis suve lõpus oli plaanis purki saada, kinnitas vaid teadmist, et Eestimaa puhtast loodusest korjatud mee puhul ongi tegemist puhta kullaga.

Väikeettevõtlusele omaselt käib meetootmine talus käsitööna, kus mesi peale vurritamist kohe pakendatakse, et mesi säilitaks oma naturaalseimad omadused. Boonusena väikeses mahus toimetamisele toob Väärt Asi OÜ peremees välja ka võimaluse hoida oma mesilastel pidevalt silm peal ja käia neid poputamas.

Mesindus on oma olemuselt roheline tegevus niigi. Postitee Kuld kaubamärgi kestlikke tegevusi toetab aga võimalus tulla mett ostma oma purgiga või lasta olemasolevat purki üha uuesti ja uuesti meega täita. Samuti väärib tähelepanu talu ümbritsev looduslik keskkond, mille hõngu võib veidi kujutlusvõimet kasutades tunda igas Postitee Kuld purgist võetud lusikatäies.

Postitee Kuld kuldset ja maitsvat mett saab soetada talust kohapealt, aga ka veebi teel tellida. Kuldse toodangu valmimisel ja Postitee Kuld toimetamisel saab silma peal hoida Facebooki lehel: Postitee Kuld. Samalt lehelt on võimalik ka tooteid tellida. Põlvasse ja Võrru toob Väärt Asi OÜ tellitud kauba kokkuleppel ka tasuta kohale.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu