Ettevõtjate lood

Kohalikud pärimustoidud kui südameasi
 
2022-07-15 12:00:00

Põlvamaa Postitee vahetus läheduses asub Kalda loodustalu, mis üllatab külastajaid enda lihtsusega ning rahuliku õhkkonnaga. Talu perenaine, Ege Värs, oma aktiivse olemusega asutas peale talu soetamist Sõreste külla, 2017 aastal, Agrieta OÜ eesmärgiga enda maitsvaid hoidiseid ning küpsetisi pakkuda maitseelamuste otsijatele. Postitee ääres möödus ka Ege lapsepõlv, see tõigi ta enda vanade juurte juurde tagasi.

Ettevõte pakub köitvate nimedega hoidiseid, millest kõige populaarsem on klassikaline tervete marjadega maasikamoos. Talus ning lähedal metsades kasvab aga aasta vältel üsna palju huvitavaid loodusande ning taimi, neist ammutab Ege oma müüdavate hoidiste tegemiseks inspiratsiooni. Oluline, et aias kasvavad viljad ei läheks raisku. Hoidiste purke kaunistavad aga imekaunid etiketid, mille kujundusel on kohalikule piirkonnale iseloomulikud värvid ning lisaväärtusena ka pärandist tulenevad mõistatused. Põnevaim maitsekatsetus on siiani olnud loodustalu perenaisel naadipesto, millesse oli lisatud ka mustsõstra varsi.

Tootevalikus on mõeldud ka magusasõpradele, sest Ege teeb šokolaadi, millele lisab omapäraseid maitseid. Neid kindlasti traditsiooniliselt šokolaadis tunda ei saa, näiteks on maius suitsusauna mekiga.

Hetke meelisettevõtmine on Ege jaoks lisaks hoidiste valmistamisele toitlustamine. Selle tegevuse juurde jõudis ta aga juba enne, kui Agrieta OÜ loodud sai, sest perenaisel on selja taga pikk ajalugu toitlustamise vallas. Catering teenuse osutamisel kasutatakse korduvkasutatavaid nõusid. Roogadeks on kohalikud pärandipõhised retseptid ning iga menüü on põhjalikult läbimõeldud. Eelkõige pakub Ege neid toite, mida sai ta ka ise oma lapsepõlves süüa, just pärandipõhisus on tema arvates toitlustamisvaldkonna suurimaks pärliks enda ettevõtte puhul. Eeskätt on menüüde läbivaks iseloomujooneks lihtsus ning vanad talutoidud. Toitude tegemisel kasutatakse kohalikku toorainet ja enda aias kasvavat.

2019 aastal sai alguse põnevust pakkuv koostöö Alle-Saija Teatritaluga, kus Agrieta OÜ pakub catering teenust temaatilistel õhtusöökidel, gurmeeõhtutel, teatriõhtutel. Suurimaks koostöö projektiks teatritaluga peab Ege eksklusiivse talutoidu menüü pakkumist gurmee VIP teenusena suurel teatriõhtul.

Veel peale toitlustamisele ning hoidiste müümisele on loodustalus võimalik ka suitsusauna mõnusid kogeda ning ka ööbima jääda. Või miks mitte – telkida. Talukohas ümbritsev õhustik on see, mis viib eemale argimured ja aitab laadida enese hinge heade emotsioonidega, et tavaellu tagasi naastes olla puhanud ja ergas. Majutuse juurde on võimalik tellida, nagu Kalda loodustalule iseloomulik, ehedat talutoitu.

Agrieta OÜ kuulub MTÜ Postitee võrgustikku ning ettevõtte hoidised, küpsetised omavad Uma Mekk kaubamärki. Ühine koostöö on tähtsal kohal Agrieta OÜ hoidiste, küpsetiste müümisel. Neid võib leida näiteks Tartu taluturult ning kindlasti ka erinevatel laatadelt. Osaühingu tegemistel saab silma peal hoida nende Facebook’i lehel: https://www.facebook.com/kaldaloodustalu.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

eu