Ettevõtjate lood

Rabarberi kuningriik Kingul
2022-09-28 09:24:00

OÜ Kingu Marjad pakub puhast ja säästlikult valmistatud mahlasid Kanepi vallas, Aiaste külas. Mahlad on peamiselt valmistatud meile tuttavast koduaia taimest – rabarberist.

Ettevõtte juht Tauri Plaado leidis enda jaoks mõtte rabarberimahla toota läbi oma õe, kes toimetab veinitalus. Õe vahuveini tarbeks kasvatas Tauri terve põllu jagu rabarberit: „Tegelikult alustasin ma ettevõtlust vaarikate kasvatamisega, aga see nõudis väga palju ressurssi ja tuli midagi natuke muuta. Nüüd on põhiline mu aias rabarber.“ Tauri sõnul ei ole tal probleeme vanematele oma ideede maha müümise ja nende kodus toimetamisega, kuna siiamaani on ta kõik oma algatused ka teostanud. 

Hooaeg hakkab pihta juba märtsis.  Kingul kasvatatakse rabarberit otse seemnest ning ka istikutest, Tauri sõnul peab terve põllu katmiseks istikuid terve riigi pealt kokku otsima, sest keegi ei tooda korraga piisavalt istikuid. Praegu peab noorperemees veel talviti tööl käima, sest hooaega talvel ei ole. Siiski on tal hinges soov, et rabarberimahl ja selle tootmine ning müük saaksid tema ainsaks tööks: „Ma väga tahan jõuda sinna, et palgatööd tegema ei peaks. Saaksin enda suurest tööst ära elada!“ Tauri pakub armsates pakendites erinevate lisanditega rabarberi mahla, mida saab kasutada toorainena veinide, siidri või mõne muu joogi tegemisel, aga ka niisama tarbimiseks. Kõiki maitseid, mis mahlale lisatakse, kasvatab Tauri oma aias - nii saab ta tagada, et toode on puhas. Kingu talus ringi käies on igal pool näha taaskasutust ja hoolivust looduse suhtes. Oma tootmisjääke kasutab talu väetisena või toidu sees, muru ja muu biolagunev tehakse kompostiks. „Soov on minna mahedaks tootjaks, kuid seal on palju paberimajandust ja hetkel  ei leia kuidagi aega selleks,” avaldas Tauri tulevikuplaane.

“Mind viis Rohelisema märgini mu õde,“ rääkis Tauri uhkusega. OÜ Kingu Marjad juht loodab, et Rohelisema Põlvamaa märk toob talle rohkem koostöövõimalusi ning annab paremad väljavaated turundamisel. „Mulle nii hullult meeldib koostööd teha, aga hetkel olen oma toodete ja kõigega üksinda toimetamas, pean võtma aega, et rohkem koostööpartnereid leida. Loodan, et Rohelisema Põlvamaa märk mind selles aitab,“ tõdes Tauri väikeettevõtja tõsiasja, et turunduseks ja koostööks vajaks ta kellegi abi. 

Praegu saab OÜ Kingu Marjad tooteid proovida Kodukohvik Tillus ning kui on soov mahlasid omale soetada, saab Tauriga ühendust võtta e-kirja teel  kingumarjad@gmail.com või helistades 5836 1238.

Artikli valmimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist „Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

 

eu